Hoppa till huvudinnehåll

10 000 lågstadieelever får utbildning i första hjälpen – på Åland utbildas 150

LokalTapiola och Röda Korset utbildar under slutet av året cirka 10 000 femteklassister i första hjälpen, varav 151 elever på Åland på LokalTapiola Ålands verksamhetsområde.  På grund av de rådande omständigheterna orsakade av coronaviruset ordnas den avgiftsfria Hjälteskolningen på distans som ett webbinarium.

Denna höst kommer vi att utbilda cirka 10 000 femteklassister i lågstadier runtom i landet. Ungefär lika många familjer och vänner kommer dessutom att få ta del av utbildningen via eleverna. Sedan Röda Korset och LokalTapiola startade Hjälteskolningen år 2017 har drygt 100 000 elever hunnit ta del av utbildningen.

– I rollen av ett livstrygghetsbolag vill vi göra konkreta säkerhetsgärningar som lokalt påverkar ålänningarnas och finländarnas vardag och som gör livet tryggare. Med rätta återupplivningskunskaper och mod att hjälpa kan vem som helst av oss rädda liv, säger Lukas Augustsson vid LokalTapiola Åland.

Hjälteskolningen börjar med en webbuppgift som klassläraren går igenom med sin klass före övningstimmen. Utbildningen fortsätter med distansundervisning som ges av Hjälteutbildaren och femteklassisterna övar första hjälpen i sin egen klass enligt utbildarens anvisningar. Klassläraren hjälper och ger stöd i klassen vid behov och eleverna kan ställa frågor direkt till utbildaren. Den nya modellen gör det möjligt att erbjuda Hjälteskolningen även i små skolor och i glesbygder.

– Med denna utbildningsmodell går det bra att uppnå målen med utbildningen, det vill säga att man stannar och hjälper, ringer nödnumret och lär sig bröstkompressionens grunder. Syftet med Hjälteskolningen är att lära ut kunskaper som är viktiga i livet och påminna att var och en av oss kan vara en hjälte oberoende av om man är barn eller vuxen, säger förvaltningschef Mirja Sjöberg vid Röda Korsets första hjälpen-utbildning.

– Varje elev får ett återupplivningsset med sig hem för att lära ut återupplivning till resten av familjen. Denna hemläxa har varit mycket populär och eleverna har filmat vännernas och familjemedlemmarnas övningar. Det är vi mycket glada över, säger projektchef Hanna-Leena Jauho vid LokalTapiola.

 

Mera information om Hjälteskolningskampanjen

Tillbaka till LokalTapiola Åland