Hoppa till huvudinnehåll

Fem tips för en trygg båtsommar

Antalet människor som rörde sig på sjön ökade under den varma sommaren i fjol och båthandeln är fortsatt livlig inför den andra coronasommaren. Enligt Traficoms statistik från fastlandet ökade antalet första registreringar av vattenfarkoster med cirka en femtedel förra året och ökningen har fortsatt på årsnivå denna vår. Många har också köpt en begagnad båt och hyresbåtar har samtidigt blivit vanligare. Tiden som tillbringas i hemlandet och på stugorna har ökat populariteten för båtlivet.

Båtskadorna som LokalTapiola ersatte ökade förra året med cirka 15 procent från året innan. Mer än hälften av alla skador som ersätts från båtförsäkringen ansluter sig till fel som inträffar vid körning av båten, såsom grundstötningar och bottenkänningar eller kollisioner till exempel med en brygga.

  • Kontrollera båtens skick innan du ger dig ut på sjön. I den här artikeln har vi sammanställt några saker att kontrollera i samband med sjösättning och i början av båtsäsongen.
  • Alla i båten ska ha flytvästar. Om man hamnar i vattnet hjälper flytvästen dig att hålla dig flytande. Det är viktigt att den har rätt storlek för bäraren. Du kan läsa mer om val av flytväst här.
  • Släckaren hjälper vid brand. I båtar ska enligt lagen finnas en handbrandsläckare, om båten har en förbränningsanordning som fungerar med låga, en inombordsmotor eller en utombordsmotor på över 25 kilowatt. Släckaren ska granskas med ett års mellanrum eftersom till exempel fukt, köld eller vibration kan försämra dess funktion. Handbrandsläckning lyckas bäst, när man har övat på förhand. Du kan läsa mer om val av släckare och dess användning här.
  • Förbered dig för storm. Om båten är i vattnet när stormen slår till, kan den slå mot bryggan, grannbåten eller till exempel fyllas med vatten. Före stormen ska du se till att båten är ordentligt förtöjd och att båtens dräneringsöppningar inte är tilltäppta.
  • Försäkring ger skydd vid skador. Båtförsäkringen ersätter beroende på omfattningen t.ex. stöld-, transport-, grundstötnings-, kollisions-, storm- och brandskador samt skador som orsakats någon annan vid användning av båten. I början av båtsäsongen är det bra att kontrollera försäkringsbrevet, att skyddet är tillräckligt för din båt och för dess användning och att meddela försäkringsbolaget om eventuella ändringar. Du kan bekanta dig med våra båtförsäkringar här eller lämna en kontaktbegäran via formuläret nedan så kontaktar vi dig för en offert. Du kan naturligtvis också kontakta oss på det sätt som passar dig bäst.

Läs mer om våra båtförsäkringar


Lämna en kontaktbegäran så hjälper vi dig hitta rätt båtförsäkring!

"*" indicates required fields

Villkor*
Tillbaka till LokalTapiola Åland