Hoppa till huvudinnehåll

Valpboomen syns hos försäkringsbolaget – läs våra tips till en frisk valp

En hundvalp har flyttat in i många hem under coronapandemin. Valpboomen har ökat efterfrågan på djurförsäkringar och samtidigt har också antalet veterinärbesök ökat.

I januari-april 2021 tecknade LokalTapiolas kunder hela 50% fler sällskapsdjurförsäkringar än i början av de två föregående åren. Valpboomen syns hos distansveterinärtjänsten DjurHjälpen som ett ökat antal hälsokontakter.

– Särskilt har hunden ökat i popularitet under coronatiden. Nya valpägare behöver hjälp i olika hälsofrågor. Ofta har valpen ätit något som inte är ätbart och ägaren vill ha en specialists åsikt om vårdbehov och anvisningar för hur man ska agera. Nu under våren har många varit i kontakt om myggor och behandling av myggbett och då bedömer distansveterinären situationen kan till exempel ge råd om att använda kortisonsalvor, berättar Hanna Kähtävä, LokalTapiolas tjänstechef för distansveterinärtjänsten DjurHjälpen.

Aktuella hälsofrågor för hundar i början av sommaren är värme, att hunden ätit olämplig mat, insekter, fästingar och till och med ormar som de stöter på i naturen. I sommarhettan lönar det sig att kontrollera att valpen alltid har tillgång till skugga och färskt vatten. Valpar är mera känsliga för värme än vuxna hundar.

Läs mer: Semesterresa med sällskapsdjur? Undvik dessa risker på stugan och i naturen

Vårdkostnader kan överraska

Tiina Ala-Outinen som är utvecklingschef för sällskapsdjurförsäkringar i LokalTapiola uppskattar att finländarna ganska bra känner till saker i anslutning till att skaffa en valp.

– De största besluten fattas när du väljer en hund och det lönar sig att omsorgsfullt sätta sig in i valet av hundras. Om en hundras till exempel i grunden är aktiv och kräver mycket motion, kanske den inte passar för en familj som vill ha en lugn sällskapshund som kräver lite mindre motion, säger hon

Enligt Ala-Outinen är vissa hundägare överraskade av kostnaderna för hundens hälsovård. Försäkringsbolaget råkar regelbundet ut för situationer där försäkringsbehovet först väcks när sällskapsdjuret redan har någon sjukdom eller ett sjukdomssymptom. När en valp insjuknar kan vårdkostnaderna stiga till tusentals euro, så det kan vara bra att vara förutseende och förbereda sig med en försäkring eller genom att spara.

Läs mer: Tänker du skaffa en hund? Beakta detta när du väljer ras

Tips för att stöda valpens hälsa

  • Lagom med motion, mat och vila. Skelettet och lederna hos en överviktig valp utsätts för överbelastning och övervikten under tillväxtskedet kan orsaka livslånga problem i stöd- och rörelseorganen. Det är bra att låta valpen röra sig och leka som han vill, men för långa länkar stör valpens hälsosamma tillväxt. Valpen ska ha tillgång till mångsidig mat av hög kvalitet för att få vitaminer och spårämnen. Det lönar sig att fråga veterinären eller djuraffären om råd för en trygg och mångsidig mat.
  • Följ hundvalpens hälsotillstånd och reagera på förändringar. En frisk hund kissar flera gånger om dagen, tömmer tarmen 1-3 gånger om dagen med fast brun avföring, kliar sig inte, haltar inte och den vill röra sig och leka samt sova. Hörselgångarna hos en frisk valp är snygga och rena och ögonen är klara. Det är på ägarens ansvar att följa och ta hand om valpens hälsa, och till de grundläggande sakerna hör också till exempel vanliga vaccinationer och att se till att valpen får parasitmedicinering enligt de anvisningar som veterinären ger.
  • Skolning. Att vänja valpen med andra människor och hundar samt att lära ut grundläggande saker såsom att gå i koppel, är en viktig del av en god hunduppfostran.
  • Val av försäkring. För att få ett så omfattande försäkringsskydd som möjligt ska du se till att teckna en försäkring redan innan du hämtar valpen från uppfödaren. LokalTapiolas veterinärvårdsförsäkring för hund och katt innehåller tjänsten DjurHjälpen, som även inkluderar en distansveterinärmottagning. Tjänsten erbjuder också hjälp och kunskaper om hur man behandlar olika vanliga besvär och stöd för egenvård av sällskapsdjuret.
  • Sällskapsdjurägarens medicinskåp. Det skulle vara bra att ha näringstillskott som används för hemvård av olika tarmsymptom, sårrengöringsmedel och en termometer i sällskapsdjurets medicinskåp. Utöver detta skulle det vara bra att åtminstone ha medicinskt kol samt någon kräkningslösning, saltlösning (kan t.ex. användas för rengöring av ögon) och sårförband. Det kan också vara bra att ha en fästingpincett. Även smärtstillande mediciner som passar för hundar, olika ögon- och öronrengöringsmedel, tassalva för vård av mindre hudskador och fästingmedel och läkemedel som under sommaren används förebyggande är bra att ha.
  • Kontaktuppgifter för nödsituationer både hemma, på stugan och även på resan. Det är bra att spara telefonnumret till den lokala jourhavande veterinären för akuta nödsituationer.

Läs mer: Hundfeber i luften? Vi sammanställde en lista på tips för den som funderar på att skaffa en valp

Läs mer: Vad kostar det att skaffa en hund? En hund innebär en långvarig relation och den ska inte köpas av en plötslig impuls

Som djurförsäkringskund hos LokalTapiola kan man i sjukdoms- och olycksfallssituationer också vända sig till en distansveterinär. I tjänsten DjurHjälpen dejourerar veterinären dagligen klockan 7–23. Veterinären utreder sällskapsdjurets hälsotillstånd och hänvisar dig vid behov till en klinik där djuret kan få fortsatt vård. Du har tillgång till DjurHjälpen när din hund eller katt har en veterinärvårdsförsäkring i LokalTapiola. Du kan använda applikationen djurhjälpen.lokaltapiola.fi eller ladda ner den avgiftsfritt till mobilen från Google Play Store eller App Store.

 

Tillbaka till LokalTapiola Åland