Hoppa till huvudinnehåll

Släckargranskningar 2022

Årets släckargranskningsturné är över!

Det blev totalt 427 släckare som granskades under vårens släckargranskningstillfällen på Åland! Det betyder en hel del åländska hem, båtar, sommarstugor och andra ställen som är lite tryggare eftersom det finns en testad och godkänd brandsläckare på plats.

På hela verksamhetsområdet bjöd LokalTapiola Sydkusten på granskningen av 3652 släckare (granskningar ordnades utöver Mariehamn och Brändö i bl.a. Pargas, Kimito, Dalsbruk, Hangö, Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö).

Tack till Hamsafe – brandsläckarservice och Ståhlmans Släckarservice som utförde granskningarna!

 


Nu är det återigen dags för LokalTapiolas årliga, populära brandsläckargranskningar! Hur länge är det sedan du kontrollerade släckaren som du har hemma? Dags att plocka fram båten ur vinterförvaringen? Passa på att granska dina släckare nu på våren – vi bjuder på granskningen!

Under våren 2021 såg vi till att över 500 åländska släckare kunde granskas kostnadsfritt, se till att även din släckare granskas i år så hjälps vi tillsammans åt att skapa ett tryggare samhälle!

 

Brändö

Fredagen den 29 april

I likhet med tidigare år kommer vi att samarbeta med Ståhlmans släckarservice, som kommer att utföra granskningen fredagen den 29 april. Platsen är precis som tidigare år parkeringen utanför Brändö Andelshandel. Tillfället är öppet för alla och vi bjuder på granskningen. Det kommer även att finnas nya släckare till försäljning på plats (se nedan).

Viktig info inför granskningen:

 • Kom ihåg att märka din släckare tydligt med namn och telefonnummer om du lämnar den för att hämta den senare!
 • Notera vilka kontrollintervall som gäller för din släckare – ska den granskas varje eller vartannat år (se ”frågor och svar” nedan)?
 • Årsmodeller 2011 eller tidigare godkänns ej
 • Ståhlmans säljer nya brandsläckare på plats: Pulversläckare (2, 6, 12 kg), skumsläckare (6 l), Kolsyresläckare (5 kg).
 • Kort, faktura, kontantbetalning möjlig.
 • Behov av annan brandskyddsutrustning? Kontakta stahlmansab@gmail.com eller 04570329964.

 

Resten av Åland

5-7 maj 

Alla hushåll som har åtminstone en hem- och/eller båtförsäkring hos oss kommer under april att få en kupong på posten, som berättigar till gratis granskning av upp till tre brandsläckare. Granskningen utförs av Hamsafe genom att uppvisa kupongen. Under de datum som Hamsafe besöker din kommun i skärgården eller landsbygden går det naturligtvis att använda kupongen, men i huvudsak är det följande datum och tider som gäller:

 • Torsdag 5 maj kl. 7.45 – 16.45 (lunchstängt 11-12)
 • Fredag 6 maj kl. 7.45 – 16.45 (lunchstängt 11-12)
 • Lördag 7 maj kl. 9 – 14

Har du inte fått någon kupong, trots att du har en hem- och/eller båtförsäkring hos oss? Kontakta oss så löser vi det! Även du som tecknar en hem- eller båtförsäkring under kampanjens giltighetstid får en kupong från vårt kontor.

 

Frågor och svar

Hur ofta ska brandsläckaren granskas?

 • Vartannat år: Släckare som förvaras inomhus i uppvärmda utrymmen med en jämn temperatur.
 • Varje år: Släckare som förvaras utomhus, i bil, i båt eller annan plats med varierande temperatur.

Varför bjuder vi in till släckargranskningar?

LokalTapiolas årliga släckargranskningar har blivit en omtyckt tradition i hela landet. Tanken är att uppmana både kunder och andra att se till att ha sina släckare granskade med jämna mellanrum, så att de fungerar om det någon gång skulle behövas. Särskilt på mindre orter är släckargranskningen extra viktig eftersom det kan ta tid för brandkåren att rycka ut, vilket sätter extra tyngd på det egna släckningsarbetet. Våra granskningstillfällen på bland annat Brändö brukar därför vara välbesökta, precis som de tillfällen som vi regelbundet ordnar på Korpo, Nagu, Pargas och andra mindre orter i skärgården.

Vi kallar oss själva för ett livstrygghetsbolag, vilket betyder att vi vill trygga våra kunder och vår omgivnings vardag i alla situationer och skeden av livet. Det skadeförebyggande arbetet i form av t.ex. släckargranskningar och utbildningar i första hjälpen eller släckarhantering är en viktig del i den strävan.

Bilder från släckargranskningstillfället på Brändö 2018:

Tillbaka till LokalTapiola Åland